sâmbătă, 13 octombrie 2012

Ceremonia Ceaiului - sensei Nojiri Michikola la Odeon


Cultura japoneza a revenit la Odeon in aceasta toamna prin intermediul Ambasadei Japoniei in Romania si a Asociatiei Tankokai Romania [Chado Urasenke Tankokai Romania], care in parteneriat cu ARC au readus-o la Bucuresti pe maestra de ceai Michiko NOJIRI ce activeaza la Roma.

Publicul a venit in numar mare si sala Studio s-a dovedit neincapatoare la ambele sesiuni de ceremonia ceaiului de la ora 16:00, respectiv de la ora 18:30, existand ca la fiecare eveniment cu intrare libera si persoane nemultumite de aglomeratie sau de regulile ceva mai stricte impuse de maestra - ca aceea de a nu intra in sala dupa ce demonstratia a inceput sau rugamintea de a nu inregistra video evenimentul.

Oficiile de gazda au fost facute la prima sesiune de d-l Nobumitsu Takamatsu, atasat cultural al Ambasadei Japoniei care intr-o limba romana cursiva si eleganta a prezentat organizatorii si a spus cateva cuvinte despre sensei Michiko Nojiri si sensei Gabriel Soga Caciula – presedintele Tankokai Romania – care a asistat-o.

Dupa cuvantul introductiv al d-lui Takamatsu. d-na Camelia Adriana Peck – presedinte ARC - a multumit teatrului Odeon, conducerii si echipei tehnice care a facut posibila desfasurarea in conditii profesioniste a acestui eveniment, si a invitat spectatorii sa vizite la final expozitia setata in galeria Odeon de catre ARC si partenerii asociatiei.

Ceremonia in sine a fost mai intai explicata ca ritual, simbolistica si scop de catre sensei Soga Caciula si apoi a fost demonstrata ca ceremonial de catre sensei Nojiri, care le-a avut ca musafire in camera de ceai pe Cristina Comanac si Diana Paun, membri si instructori juniori de chanoyu ai Asociatiei Tankokai Romania.

Sesiunea de la ora 18:30 a avut ca oaspete de onoare pe d-l Yoshihiro Katayama, ambasador interimar, care a uimit audienta cu fluenta exprimarii in limba romana si care s-a declarant la final mandru de faptul ca este japonez, deoarece a asistat la un eveniment extrem de bine organizat si mediatizat, cu un mare impact asupra publicului.

Sensei Michiko Nojiri la venerabila varsta de 80 de ani, a dovedit vitalitate si prezenta de spirit, comunicand deschis cu toti cei prezenti si raspunzand tuturor intrebarilor cu multa caldura si ne-a declarat la final ca pe langa ceremonia ceaiului, se implica in mod activ la promovarea poemului haiku in limba italiana prin concursul lunar pe care il organizeaza la Roma.

Multumim tuturor spectatorilor pentru numaru mare in care au participat si fascinatia dovedida fata de cultura nipona si pe cei care si-au exprimat dorinta de a incerca personal practicarea artei ceaiului ARC ii invita sa contacteze Asociatia Chado Urasenke Tankokai Romania pentru a participa la cursurile si evenimentele organizate la sediul asociatiei: Str. Caderea Bastiliei 22, sector 1, bucuresti [www.urasenke.ro].


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu